Sider

fredag den 14. december 2012

Kolde, kolde dage!

Vi har haft nogle rigtig kolde dage her i vores passivhus. Da temperaturen røg ned på omkring 16 grader i soveværelset, måtte jeg ned i teknikrummet og se på sagerne.

Vi har et Genvex Combi 185 LS, som skal lave al vores varme brugsvand og varmen til det lukkede gulvvarme-kredsløb. Udfordringen ved det anlæg, og måske også andre anlæg, er at vandtanken selvfølgelig er stor (185 liter, deraf navnet) og at varme jo stiger opad. Det vil sige, at det varme vand lægger sig i toppen af tanken. Når man tænder for den varme hane, tager den derfor vandet fra toppen - hvilket jo giver god mening. Inden i tanken er der en spiral - i denne spiral løber det separate vand til gulvvarmen. Spiralen sidder ikke i toppen, og derfor får gulvvarme-vandet en lavere temperatur. Når det så bliver så koldt udenfor, når vandet at blive for afkølet, så det ikke rigtigt batter inde i huset.

Det der er brug for, er derfor en pumpe, som engang imellem kan tage vand fra toppen og pumpe det ned i bunden. Det gør, at forskellen mellem top og bund ikke bliver så markant. Det betyder så igen, at temperaturen til gulvvarmen stiger - men også at temperaturen til brugsvandet falder! Det er derfor en balancegang.

Nu har vi fået installeret en pumpe med timer, og efter en dags tid er der også mærkbart varmere i huset. Jeg skal nu over det næste stykke tid eksperimentere lidt med timerfunktionen.




2 kommentarer:

  1. Hej Kasper, rigtig interessant at følge med i hele processen! - og i de udfordringer man møder når man kaster sig ud i et sådan projekt.
    Har I selv tegnet huset? Har I nogle billeder af det færdige byggeri? Og er det certificeret?

    Jeg har netop startet en ny blog om passivhus-konceptet (www.bygpassiv.dk/blog).

    Jeg fik lige tanken om at det kunne være interessant at lave et gæste-indlæg med jer hvor I fortæller lidt om hvordan det har været at bygge - og leve i - et passivhus?

    SvarSlet
  2. Hej Anne,

    Ja, vi har selv tegnet det, og vi har masser af billeder. Det _er_ blevet certificeret. Vi kan godt deltage i et gæste-indlæg, vi ønsker blot et link fra jeres blog til vores.

    Kontakt os med en email el.lign hvis det stadig har interesse :-)

    SvarSlet